Rosen-lunds blog

Rosen-lunds blog
Rosen-lunds blog

tirsdag den 10. december 2013

Julekalender d. 10 december - Bag blødt og lækkert rugbrød til julefrokosten



Jeg har lavet flere rugbrød men må sige denne opskrift på rugbrød er min yndlings, selvom det tager lidt tid så er det hele ventetiden værd. Så her får i opskriften på blødt og svampet rugbrød :)



Ingredienser:

     100 gram perlerug

    100 gram hel emmer (eller bare 100 gram perlerug mere)

    100 gram skårne rugkerner

    5 dl mørk øl

    1 1/2 dl surdej

    25 gram brændt maltmel

    10 gram gær

    1 1/2 spsk honning

    1 spsk salt

    400 gram rugmel

    200 gram hvedemel

    100 gram hørfrø

    ekstra 100 gram hvedemel til dagen derpå

    rapsolie til formen 


Vejledning:

Bland perlerug, hel emmer og skårne rugkerner i en skål og dæk det med vand et stykke over kernerne og stil skålen væk og overdæk den. Den skal du først bruges dagen efter. I en anden skål, blandes øl, surdej, gær, salt, maltmel og honning sammen. Derefter tilsættes rugmel, hørfrø og hvedemel, hvorefter dejen røres godt sammen i ca. 5 minutter.


Dæk skålen til og lad dejen arbejde natten over ved stuetemperatur.

Næste dag hældes vandet fra kernerne og sørg for at dræn dem godt. Derefter blandes kernerne i dejen og der tilsættes ydereligere 100 gram hvedemel. 
Rør det hele godt rundt og smør derefter en form med rapsolie og hæld dejen over i formen. Lad dejen efterhæve i ca. 2 timer. Hold øje med hvordan den vokser, det gælder om at få den i ovnen mens den hæver godt, hvis dejen når kanten på din form, så er det bare med at få den ind. 
Rugbrødet skal bage i 2 timer ved 180 grader i en forvarmet ovn på nederste rille, men ca. hver 20 minut, så skal den øverste skorpe vædes med vand. 
Det kan gøres med en forstøver eller ved at pensle dejen forsigtigt, bare giv den rigeligt. Det forhindrer skorpen i at blive for hård. Efter de første 25 minutter skal dejen også punkteres. Gør dette med en kødnål eller spids kniv, så brødet afgiver damp, hvilket forhindrer at den øverste skorpe falder af. Bemærk at det er svært at få rugbrødet til ikke at sprække bare lidt, men det gør nu ikke så meget. Når rugbrødet er færdig, pakkes det straks ind i vådt viskestykke og hviler mindst 2 timer, så det får lov til at sætte sig, men så er der ellers også serveret rigtig lækkert rugbrød til julefrokosten.


Kærlig hilsen Tanja 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar